Questions You’ll Get As A Vegan, And How To Respond

people speech bubble

A while back I posted responses to some of the comments and questions that vegans get; part 1 is here, part 2 here.

I was a little, shall we say, sarcastic with some of the responses back then because as a long time vegan, it can be hard hearing (or these days, reading on social media) the same silly things over and over again while the planet is deteriorating due to animal agriculture; and both non-human and human animals are needlessly dying – the non-human through our brutalising of them, and the human through heart disease, strokes, cancers and diabetes complications that occur through eating the non-human animals.

There are a few I didn’t cover back then, so I’ll tackle them now, and I’ll try and be kinder. Maybe.

 

1. But what if you found yourself on a desert island with a cow, and absolutely NO vegetation around and no chance of getting rescued. Would you eat the cow?

Answer: Probably. But that isn’t happening right now, so I’ll just continue to eat the abundance of plant food available to me and leave the animal products – which only HARM my body and the planet – well alone.

 

2. But if we didn’t eat cows, the world would be overrun with them.

Answer: No. Truly no. We would simply stop breeding them for food if nobody ate them.

 

3. Cont…But if we stopped breeding cows for food and milk, then there would be no more cows. I mean nobody would keep them as pets, so they would effectively become extinct.

Answer: Cows becoming extinct is preferable to them being bred to lead a miserable life in which they are raped, having their offspring instantly taken from them, only living a quarter of their natural lifespan and meeting an untimely, brutal (and in many, MANY cases) long, drawn-out death.

Besides, there are many species that have gone extinct that you never heard of. Did you cry over these?

 

4. But God said we have to eat meat.

Answer: To you? Personally? No, God didn’t. At least not in any religious text I know of. There are proscriptions for IF we eat meat, but that is not the same thing. In the three Abrahamic religious texts, for every verse you give me that you believe means it’s ok to eat meat, there are verses that suggest that meat-eating is against the spirit of the text as a whole. I wrote about religious texts and vegetarianism here if you are interested.

 

5. But I wouldn’t be as healthy as I am now if I went vegan.

Answer: As long as you eat enough calories and enough nutrients (which you should be concerned with if you are omni, too) you will thrive. In general, vegans get less sick than non-vegans, with both serious diseases, and minor ones.

 

6. But I wouldn’t know what to eat on a day-to-day basis.

Answer: Do you have access to Google? Can you type ‘vegan meal ideas’  into the search facility? There you go.

You can do one of two things. Both are great. You can eat EXACTLY as you eat now, but with the vegan versions of everything, or, discover a whole new world of vibrant, colourful foods from all around the world that are vegan by default, and discover how to make them yourself. You’ll have fun while learning, and very soon have a whole repertoire of go-to meals you can draw from each day.

 

7. But I don’t like vegan food.

Answer: You don’t like bananas? Apples? Sweet potato fries? Olives? Sweetcorn? Hummous? Popcorn? This list can go on for miles.

 

8. But eating too many vegetable foods makes me gassy.

Answer: Gross! I mean…If this happens (and assuming you don’t have medical issues with your stomach) then it’s just because your body isn’t sufficiently acquainted with fibre. The more vegetable matter you eat (veggies, beans, wholegrains etc), the more your body acclimates to digesting fibre and the fewer problems you will have with gas. Your body is INTENDED to eat fibre, so get chomping on those beans!

 

Email this to someoneShare on Facebook5Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *